Любима дестинация на родното Черноморие стартира сезона

88

Стартира сезона без ограничения за историческите и културни обекти на Музея в гр. Каварна. Това съобщи за медия „Нова Вест“ Керанка Далакманска.

Хубавото време е причина за посещаемостта на учениците,които са във ваканция и на български туристи решили да разнообразят почивните си дни – каза директорът на каварненския музея Пенко Георгиев.

Той уточни, че през сезона обектите : „ Етнографски музей“, Експозицията „ Добруджа и морето“ Историческия музей, нос Калиакра и резерват „Яйлата“ ще посрещат посетители и в събота и в неделя. Обектите са добре почистени, подновени са на места обозначителни и информационни табели, част от които препращат към обектите. Табелата за Историческия музей препраща посетителите към другите обекти в града. Табелата за н.Калиакра – препраща към резерват Яйлата и т.н. Интерес предизвиква Музея на н.Калиакра, в който има екскурзовод с беседи за по-любопитните туристи.Предвид международните събития се очакват по –малка част на туристи от Русия.Техния брой значително намаля през последните години. Чуждестранните туристи са най-вече от съседна Румъния и много български туристи. Музея предлага на желаещите посетители да си закупят дипляни, книги, сувенири и монети с изображението на н.Калиакра.

Входа на всички обекти на територията на каварненската община е : 3.00 лв. за възрастни, 1,50 лв. за ученици, инвалидите ползват безплатно разглеждане на обектите. Цените се гласуват от Общинския съвет в Каварна. Тук добавяме, че за жителите на Каварна цената на билета е 1,50, а всеки четвъртък – входа за всички жители и гости на града ни във всичките обекти е безплатен. И през този сезон се предвижда провеждането на „ Археологическо лято – Каварна 2022 г.“. с ръководител д.ц.д-р Бони Петрунова. В дните му ще продължи работата по проучването на секторите от миналото лято. „Забелязва се – сподели г-н Георгиев, че се повишава интереса на пристигащите български и не само туристи, които се интересуват на място за разкопките, историята, традициите ,обичаите и ритуалите през миналите векове.Те влизат в контакт с Бони Петрунова и другите археолози , и получават на място информация за разкопките на място.4Този непринуден контакт е необходим и за двете страни“ – заключи директорът на музея. Ще бъде спазена създадената от няколко години традиция Музеят при гражданите“ да покаже във фоаето на общинската администрация в Каварна експозиция с откритите археологически разкопки през лятото на 2022година.

Предстои интересен, любопитен, познавателен и интересен сезон за посещенията на историческите и културни обекти на Музея в Каварна, както и за очаквани нови разкрития за археолозите при разкопките на н. Калиакра.