Председателят на БЛС: За 20 години личните лекари намаляха наполовина

82

Това твърди председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров

Според него трябва да помислим как да подкрепим този капацитет.

„Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на совите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не ме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ. Когато не сме в населеното си място е много трудно да намерим към кого да се обърнем“, обясни Маджаров в студиото на „Тази сутрин“ по bTV .

Той допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по темата – и към доц. Тонев (председател на здравната комисия в НС) и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъди идеята за посещаването на повече от един общопрактикуващ лекар.

Д-р Маджаров коментира и положението с домовете за възрастни хора и получаваните сигнали за лоша грижа в тях.

„В нашата държава не само когато става въпрос за социални домове дори за центрове, които предлагат медицински услуги щом не е финансирано от Здравната каса или от държавата, контролът остава настрани“, заяви председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз.

„Някой си е открил старчески дом, не е лицензиран, не подлежи на никакъв контрол за стандарти, за това какъв капацитет трябва да поддържа, каква бройка и събира парите на хората. Това е голям проблем, защото държавата би трябвало да гарантира качество в тези социални и медицински услуги, независимо кой плаща“, добави той.

По публикацията работи: Пламена Сутева