Папа Франциск, целувайки знамето на Украйна: Спрете тази война (ВИДЕО)

136

Папата призова към прекратяване на военните действия, за да се спре с невинните жертви. Трогателната му изповед предизвика аплодисменти от многохилядната публика. Накрая Папа Франциск подари шоколадови великденски яйца на украински деца

Папа Франциск осъди „клането в Буча“ и целуна украинско знаме, изпратено му от града, където бяха открити тела на убити цивилни. Това предаде Ройтерс.

Смъртните случаи в Буча предизвикаха глобален протест и обещания за допълнителни санкции срещу Москва от Запада.

„Последните новини от войната в Украйна, вместо да ни донесат облекчение и надежда, ни донесоха нови зверства като клането в Буча“, каза Франциск в края на седмичната си аудиенция в аудиторията на Ватикана.

„Спрете тази война! Нека оръжията замлъкнат! Спрете да сеете смърт и разрушение“, каза той, осъждайки жестокостта към цивилни, беззащитни жени и деца.

Франциск каза, че потъмненото и изцапано знаме, на което има надписи и символи, му е донесено от Буча във вторник.

„Идва от войната, точно от онзи мъченически град Буча“, каза той, целувайки го и вдигайки го пред няколко публика от няколко хиляди души, която избухна в аплодисменти.

След това той помоли група деца, пристигнали във вторник от Украйна, да дойдат при него и подари на всяко дете шоколадово великденско яйце.

Превод и редакция: Пламена Сутева