България

Кирил Петков: Вече можем да кажем, че финалната версия на Плана за възстановяване е абсолютно готова

Искам да поздравя всички, които работиха толкова много за Плана за възстановяване и развитие. Вече можем да кажем, че финалната версия е абсолютно готова. Така откри заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

„Първо Планът гарантира енергийната сигурност на България, запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения“, обясни премиерът.

„Съвместно с това искам да поздравя специално и подхода за справедлива България. Върховенството на Закона е сложено на огромен пиедестал. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат отново като съдия, за да няма конфликт на интереси. Едновременно с това правим реформи в антикорупционната комисия и големи реформи в процеса как се извършват обществени поръчки. Както всички знаем това беше огромен проблем при предишното управление на България“, каза още Петков.

„Свързана Българяи – вместо да имаме много различни и частични проекти, този финален план включва голям фокус върху ЖП транспорта с 62 нови влака и нови градски железници. Иновативна България – увеличаваме общия размер на средствата към бизнеса, като слагаме и специален акцент към иновативните и стартиращите компании“, каза още премиерът.

„Може всички да се поздравим, че България има един много добър работещ план и очакваме днес в края на деня или в утрешния ден ЕК да ни го предаде финализиран“, заяви Кирил Петков.

Той коментира и друга много важна тема, а именно за българския кораб в Мариупол:

„Дават ни на всеки 3 часа информация какво се случва. Хората са в добро състояние. Имат храна и вода за още 10 дни. Пет минути преда да вляза тук разговарях с капитана на кораба. Проблемът е, че има 260 метра от кораба до оградата. В тези 260 метра има и скривалище, където още има реални бойни действия. Тази сутрин е имало стрелби, тоест не е безопасно да бъдат изминати от никого. Но щом този коридор стане зелен и сме сигурни, че нашите моряци могат да бъдат изведени безопасно, имаме пълна организация да ги изведем оттам. Сложили сме приоритета за живота и здравето на тези хора над всичко“, каза още Петков.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Мариела Анастасова

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца