Американски вертолети ще кръжат над България в следващите дни

560

От Министерство на отбраната съобщиха, че през следващите дни през територията на страната ни транзитно ще премине военна техника от Гърция към Румъния. През следващите два дни ще прелетят и вертолети от Сухопътните войски на САЩ

В периода от 5 до 7 април ще се извърши придвижване на техника по републиканската пътна инфраструктура и с железопътен транспорт. Автоколони, превозващи военна техника, ще преминат транзитно през страната ни в посока от Гърция към Румъния. По същия маршрут ще се извършат и военни превози с железопътен транспорт.

В съответствие с предварителен полетен план на 7 и 8 април ще бъдат изпълнени полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа от Румъния до учебен полигон „Ново село“ и обратно. Полетите ще бъдат изпълнявани в рамките на съвместната българо-американска подготовка “Joint Training”.

Припомняме, че съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.

В “Joint Training” участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.