Путин подписа указ, с който забрани на българите да пътуват до Русия

2688

Руският президент Владимир Путин подписа указ за реципрочни визови мерки във връзка с неприятелските действия на чужди държави. В списъка с тези страни е и България, като част от Европейския съюз

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа „За реципрочни визови мерки във връзка с неприятелски действия на чужди държави“. Това съобщиха от Руското посолство у нас на официалната си Фейсбук страница.

Указът е подписан, „изхождайки от необходимостта да се вземат срочни мерки в отговор на неприятелски действия на Европейския съюз“. Според него, Русия прекратява действието на няколко точки от споразуменията за улесняване на издаване на виза с ЕС, Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Подчертава се, че указът „За ответни мерки от визов характер във връзка с недружелюбни действия на чужди държави“ е подписан „въз основа на необходимостта от предприемане на спешни мерки в отговор на неприятелските действия на Европейския съюз, редица чуждестранни държави, техните граждани, лица без гражданство, постоянно пребиваващи или временно пребиваващи на тяхна територия, притежатели на документи за пътуване, издадени от тези чужди държави или Европейския съюз, извършени срещу Руската федерация, нейните граждани и юридически лица. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация, пише Риа Новости.

Отменя се улеснено подаване на документи за целите на пътуване и многократни визи със срок една година за официални делегации и журналисти, многократни визи със срок 5 години за членове на национални и регионални правителства, парламенти и съдилища. Освен това, се отменя и освобождението от заплащане на такси за официални делегации и членове на правителства и парламенти и безвизов режим за притежателите на дипломатически паспорти.

Владимир Путин също възложи на МВнР на Русия да въведе персонални ограничения на влизане в Руската Федерация за чужди граждани и лица без гражданство, които извършват неприятелски действия срещу страната, нейни граждани и юридически лица.

По публикацията работи: Мариела Анастасова