Бури и гръмотевици се задават в края на седмицата

279

През следващите дни времето в България ще бъде разнообразно – от високи температури и слънце до гръмотевични бури и солидно количества дъждове

„Затоплянето в България започва от днес. Ще бъде 16-20 градуса, ще паднат няколко гръмотевици, ще се извали и пак ще е топло“, каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Студът беше в София. В южните ни градове си имаше съвсем нормално пролетно време. Не би трябвало да искаме в средата на април месец да е 30 градуса. България има изключително разнообразен климат“, каза още проф. Рачев.

„Петък и събота ни очакват температури твърдо над 20 градуса. Минималните температури започват вече да се доближават към летния облик – около 10 градуса, и то в по-високите и студени градове. В неделя ще има бури и гръмотевици. Преминаваме вече към летния тежим – ще вали за кратко време, с по-голям интензитет“, обясни климатологът.

„Според европейския модел се очакват до 20 литра на квадратен метър, а според американския – скромничко“, каза още проф. Рачев.

В Южна България в четвъртък ще има валежи, но до следващата събота ни очаква топло и слънчево време, наднормено за тази част от годината. В северните градове може да се усети малко по-хладно времето, уточни климатологът.

Междувременно Москва постави нов рекорд по снежна покривка за април месец -над 40 см. За последно такъв рекорд на 3 април е имало през 1895 г. – 55 см.

По публикацията работи: Мариела Анастасова