Драгомир Заков: Доставката на оръжие не е въвличане във война

586

По думите на министъра на отбраната Драгомир Заков, помощта за Украйна може да бъде всякакъв вид. Доставката на оръжие за страната жертва в никакъв случай не може да се каже, че е въвличане във война.

България не отвръща глава по никакъв начин. България подкрепя Украйна и е държавата, която подпомага Украйна по всякакви начини, коментира още той, предаде btv.

България е член на НАТО и това е гаранция за нашата сигурност. Това е възпиращият фактор за всеки, който иска да въвлече България в каквато и да е война, каза Заков.

Министърът на отбраната каза, че няма право на лично мнение по отношение на предоставяне на военна помощ за Украйна и решението за това е в ръцете на Народното събрание.

На въпрос „защо само България и русофилска Унгария все още не са предоставили вонно-техническа помощ за Украйна“ Заков отговори, че това е така, защото няма решение на Народното събрание. “Няма държавна институция, която може да си присвои народния суверенитет“, коментира той.

Как ще гласува „Продължаваме Промяната“ зависи от народните представители, посочи той. По думите му обаче тази дискусия е закъсняла и е трябвало да започне преди месец. Именно липсата й е създала разделението в обществото.

Военният министър каза също, че страната ни не може да предостави специфично оборудване за Украйна, а само боеприпаси.