Руските сили се прегрупират с цел засилване на атаките си в източна Украйна

115

Русия изпраща подкрепление от Грузия към Украйна

Руските сили в Украйна се прегрупират, за да засилят атаките си в източната част на страната. Това показват последните оценки на НАТО, предаде Нова телевизия.

Великобритания твърди, че Русия пренасочва подкрепление от между 1200 и 2000 войници от Грузия към Украйна.

В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че ситуацията в южната част на страната и Донбас остава изключително сложна. Той потвърди, че Русия струпва нови войски около обсадения град Мариупол. Според него украинските сили са изтласкали руските войски от Киев и Чернигов.

Москва каза, че тези два града вече няма да бъдат във фокуса на атаките, а вместо това ще пренасочи усилията си към Донбас в Източна Украйна.

В обръщението си Зеленски обяви, че е уволнил двама висши членове на украинската служба за национална сигурност, а руските войски държавният глава описа с особено цветист език.

„През целия март и петте дни на февруари нашествениците се опитват да проникнат в дома ни от различни посоки – от земята, от небето, от морето. Те пълзят, летят, плават. Имат толкова много зло, толкова много жажда за унищожение, че ни напомнят не за хора, а за нещо отвъдно. Чудовища, които горят и грабят, които атакуват и са склонни да убиват. Някакви адски химери”, каза украинският президент.

Временно прекратяване на огъня в Мариупол обещаха руснаците с хуманитарна цел. 45 украински автобуса са тръгнали към обкръжения град, за да изведат мирни граждани, но по данни на властите, те са блокирани и не са допуснати да влязат на територията му.

По публикацията работи: Пламена Сутева