Краткотрайни дъждове и гръмотевици в петък над части от страната

120

Променлива облачност и краткотрайни валежи от дъжд ни очакват през днешния ден на места в страната. Температурите ще се задържат високи

Днес ще духа умерен, в Източна България и северно от планините силен и поривист южен вятър – фьон. Облачността над страната ще е променлива, след обяд над Западна България по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места, главно в западната половина от страната ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще се задържи топло с максимални температури между 20° и 25°, а минималните ще са: 9°-14°. В София минимална температура около 10°, максимална – около 20°.

В планините ще продължи да духа бурен до ураганен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, след обяд в масивите от западната половина от страната значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали краткотраен дъжд, по най-високите върхове – сняг; ще има и гръмотевична дейност. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 7°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е променлива, намаляваща около и след обяд до слънчево време. Ще духа силен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 20°-24°, по носовете – по-ниски. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.