Кирил Петков: Цената на тока няма да се качва (ВИДЕО)

65

Това заяви премиерът Кирил Петков, извеждайки безпрецедентните по негови думи мерки, които е предприело българското правителство по този въпрос

Премиерът коментира цените на тока и газа, вследствие от войната в Украйна. „За съжаление кризата, която има в Украйна, не е просто криза в Украйна. Започва се още от лятото, когато газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Цената на тока се определя от най-скъпия производител. Когато в Европа газовият производител на електроенергия става най-скъпия, той определя цената за цяла Европа. Въпросът е как българското правителство с лимитирания си ресурс може да повлияе на една цялостна глобална европейска стратегия за цените. Едно от нещата, които сме направили, безпрецедентно, което не е правено никъде в Европа, вкарахме 3% от БВП-то на България в помощи за ток. В момента нито един битов потребител не му са се качили цените на тока от лятото. А за бизнеса вкарахме буквално милиарди. Само за април вкарваме 700 млн. директни помощи за ток“, заяви Петков.

„Това, което сме изчислили е, че цената на тока няма да се качва“, добави Петков.

Петков изрази и недоверието си към ръководството на българската прокуратура.

„Аз нямам доверие на ръководството на българската Прокуратура. Надявам се, че все повече български прокурори ще имат смелостта да работят на страната на народа“, заяви премиерът Петков.

Той  изведе като пример за подражание работата на Лаура Кьовеши в Европрокуратурата

„Госпожа Кьовеши е за мен пример как една прокуратура се води. Тя е човек, който казва „Вие сте абсолютно свободни да действате, не може да бъдете повлияни от никого и е време да се каже, че Европрокуратурата като институция наистина има огромно значение за всички европейски страни“, добави Петков.