Зеленски към Нидерландия: Спрете всякаква търговия с Русия

337

Също така, украинският лидер призовава за още оръжия, за помощ за възстановяването на страната и за спиране на всякакви бизнес отношения с Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова депутатите от парламента на Нидерландия да направят така, че да спрат всякаква търговия с Русия, предаде Нова телевизия, позовавайки се на Ройтерс.

Той също така призова за повече оръжия, помощ за възстановяване на Украйна и за спиране на всякакви бизнес дейности с Русия в отговор на руската инвазия в Украйна.

„По-силни санкции са необходим, така че Русия да няма шанс да продължи тази война по-нататък в Европа“, каза Зеленски. „Спрете всякаква търговия с Русия“, допълни той. Зеленски предупреди, че Нидерландия трябва да е готова да спре вноса на енергия от Русия,така че да не плаща милиарди за войната, водена от тази страна. Около 20% от природния газ на Нидерландия идва от Русия. Русия освен това през последните години се превърна във все по-значим търговски партньор за Нидерландия.

Нидерландия достави на украинските сили военно оборудване, в това число и противотанкови ракети и противовъздушни системи „Пейтриът“. Нидерландия освен това подкрепя засиленото присъствие на НАТО на източния фланг на алианса.

Зеленски е първият държавен глава, който говори на пленарно заседание на парламента на Нидерландия. Визирайки, че в Хага се намира Международният съд, пред нидерландските депутати, Зеленски призова за справедливост. „Онези, които дават заповеди за бомбардиране и обстрелване на Украйна трябва да бъдат държани за отговорни в Хага, градът на съдилищата, и хората знаят това“, каза той.

По публикацията работи: Пламена Сутева