Радев: ДАНС има здрава имунна система

41
blank
Кадър: Facebook

Президентът коментира акцията на спецпрокуратурата в ДАНС

„ДАНС има здрава имунна система. Мисля, че там работят активно така, че да не допускат никакъв пробив в Агенцията по отношение на шпионски дейности“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Спецпрокурори проверяват кабинети на служители от ДАНС. Една от непотвърдените версии е, че се разследва шпионаж в полза на чужда държава.

Президентът коментира и темата за мораториума върху цените на тока, водата и парното. Той отпада от утре – 1 април.

„Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима за българите“, каза Радев

„Мораториумът беше необходимо време за събиране на информация, за анализи, за разчети. Редно би било накрая му да има ясни алгоритми и ясно решение за действие. А не сега да ми задавате въпроси какво да се прави”, посочи президентът.

„Очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че при всички тези кризи, които се развиват около нас, тези трудни за предсказване фактори покрай войната в Украйна, да направят така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите. Виждате какво се прави в други държави около нас”, каза още той.

„Нещо, за което не се говори, но явно то наближава, е излизането на битовите потребители на свободния пазар. Досега България остана единствената страна, която все още е защитена, защото битовите потребителите останаха на регулирания пазар. Искам да чуя час по-скоро каква е визията на управляващите как ще решат този проблем. Това е изискване на ЕС. Насявам се да не бъде прибързано и без подготовка така, както малкият и средният бизнес бяха извадени на свободния пазар”, каза президентът.

Според него в момента кризите са много и се застъпват една спрямо друга.

„Много са факторите, на които трябва да се обръща внимание. Още на консултациите за съставяне за правителство споделих, че който има амбиция да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза. Очаквам ефективно управление в условие на кризи с видим ефект за устойчива социална политика в интерес на българските граждани”, отчете Радев.

Той коментира и предложението България да предложи военна помощ на Украйна.

„Няма да допусна България да бъде въвлечена във войната. Предоставяне на оръжия крие риск за сигурността за българите. Когато някой предлага такова решение, трябва да има аргументация какво предлага, за да се минимизира този риск”, посочи Радев. И добави: „И да искаме – в момента нямаме какво да дадем“.

Относно резултатите от преброяването в Северна Македония според което в страната живеят около 3 хиляди българи, той коментира: „Неслучайно на всички европейски лидери и на ръководителите на европейските институции обръщах непрекъснато внимание –  следете какво става с преброяването в РС Македония, защото към нас постъпват много сигнали за нарушения. Това е поредното доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят да се заявят открито, че са българи. При положение, че  тук над 120 000 са доказали с документ, че по произход са българи”.

„Това означава, че България трябва да продължава с политиката на вето за започване на членство, докато не получим ясни гаранции за защитата на нашия интерес”, категоричен бе Радев.