Слави Трифонов: Над 100 хиляди се страхуват да се нарекат българи в Северна Македония

72
blank
Кадър: Facebook

Той коментира данните от преброяването на населението и изказа позицията си

„Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната. Според тази служба резултатите са следните:

54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% – турци, 1,18% – сърби, 0,87% – босненци, 0,34% – власи.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция”, написа Трифонов във Фейсбук.

„При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”, пише Трифонов.

„Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава. Говоря само по пътя на логиката – ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани”, завършва поста си лидерът на ИТН.