Руски и украински делегации пристигнаха в Истанбул, за да преговарят лице в лице

95

 

Очаква се преговорите да започнат тази сутрин и да продължат два дни. Делегации от двете страни вече са пристигнали в Истанбул, където ще се проведат първите преговори лице в лице от повече от две седмици насам

Киев съобщи, че основен приоритет е прекратяване на огъня. Руската страна вече не настоява за искането си към Украйна да „денацифира“ страната, съобщи „Файненшъл таймс“.

„Москва и Киев обсъждат пауза във военните действия като част от евентуална сделка, която ще включва Украйна да се откаже от стремежа си за членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност и перспективата за присъединяване към Европейския съюз“, казва източник на финансовото издание, предаде bTV.

Руските сили до голяма степен са спрели настъплението си в няколко части на Украйна, включително около Киев, заяви висш служител на отбраната на САЩ. Украйна съобщи, че си е върнала пълния контрол над киевското предградие Ирпен.

Според украинското министерство на отбраната обаче Русия не се е отказала от плановете си да обгради столицата. Украинският президент Володимир Зеленски призова световните сили да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат петролно ембарго.

А американският президент Джо Байдън заяви, че забележката му, че Путин не трябва да остава на власт, изразява личното му „морално възмущение“, а не официалната политика на САЩ.

По публикацията работи: Мариела Анастасова