Генщабът на Украйна: Тежки загуби за руските сили, оттеглят се от района на Киев

210

Две батальонни тактически групи на руската армия са изтеглени в Беларус, съобщи Генщабът на украинската армия. Ситуацията в Украйна продължава да е „катастрофална“. Мариупол е обсаден и бомбардиран в продължение на седмици, изходите на града са блокирани, което не позволява внасянето на хуманитарна помощ

Поради тежки загуби Русия бе принудена да изтегли войските си от района около столицата Киев. Това съобщи Генералният щаб на украинската армия и уточни, че две батальонни тактически групи на руската армия са изтеглени в Беларус. Според щаба това е доказателство, че те са понесли „значителни загуби“, предаде БГНЕС.

Украйна заяви, че е готова да обсъди своя неутралитет „в дълбочина“, тъй като хуманитарната ситуация в Мариупол, в източната част на страната, се описва като „катастрофална“, пише АФП.

В града, обсаден и бомбардиран от седмици, „населението се бори за оцеляване. Хуманитарната ситуация е катастрофална“, потвърди в нощта на неделя срещу понеделник украинското министерство на външните работи в профила си в „Туитър“.

„Руските въоръжени сили превръщат града в пепел“. Украинският президент Володимир Зеленски осъди от своя страна пълната блокада на този град, който руската армия се опитва да превземе от седмици.

„Всички входове и изходи на града са блокирани (…) в Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства“, каза той в неделя вечерта. „Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите“, добави той.

Около 2000 деца също са били отведени в Русия, каза той. „И това означава отвлечени. Защото не знаем къде точно са. Някои са с родителите си, други не. Това е катастрофа“, каза той.

Повече от 2000 цивилни са били убити в Мариупол, според скорошен доклад, съобщен от кметството. Според украинския президент около 100 000 души все още са блокирани в това стратегическо пристанище на Азовско море. Няколко опита за установяване на безопасни маршрути за цивилни се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието.

И ние все още не знаем, близо две седмици след бомбардировките на театъра в Мариупол, съдбата на стотиците цивилни, които бяха намерили убежище там: почти невъзможна мисия, според общински служител от Мариупол.

Френският президент каза в неделя, че ще говори с руския си колега Владимир Путин в понеделник или вторник, за да организира операция по евакуация от града.

Еманюел Макрон, който вече е говорил осем пъти с Владимир Путин от началото на руската инвазия на 24 февруари, остава убеден, че пътят на диалог с Москва все още е възможен, „за да се спре войната, която Русия започна в Украйна“.

По публикацията работи: Мариела Анастасова