Володимир Зеленски моли за оръжие, танкове, самолети и противокорабни системи

146

Володимир Зеленски призова западните страни да предоставят част от военното оборудване, което те са натрупали в запас и ги попита дали те се страхуват от Москва.

Няколко страни обещаха да изпратя противотанкови и противовъздушни ракети, както и малки оръжия на Украйна, но Зеленски заяви, че Киев се нуждае от танкове, самолети и противокорабни системи, предаде БТА.

„Това е нещо, което нашите партньори имат. Това е нещо, което просто трупа прах там. Това е всичко нужно не само за свободата на Украйна, но и за свободата на Европа“, подчерта той.

Украйна се нуждае от само 1 процент от самолетите на НАТО и от 1 процент от танковете на НАТО и няма да иска повече, добави Зеленски.

„Ние вече чакаме 31 дни. Кой командва евроатлантическата общност? Наистина ли това е Москва? Заради това че всява страх?“, допълни той.

Вчера Зеленски разговаря с полския президент Анджей Дуда и изрази разочарование, че изтребители руско производство в Източна Европа все още не са били прехвърлени на Украйна, се казва в изявление на канцеларията на Зеленски.

„Цената на бавенето по въпроса със самолетите е животът на хиляди украинци“, е заявил Зеленски, цитиран от неговата канцелария. Той е казал още, че и Полша, и САЩ са заявили готовността си да вземат решение за самолетите.