Обявиха край на първа фаза от войната в Украйна

1835

Измина един месец от руската инвазия в Украйна. До този момент не са постигнати желаните стратегически резултати, които Кремъл преследва.

Армията на Путин все повече затъва в пролетната украинска кал, без да има достатъчно храна, гориво и боеприпаси. В петък руското военно министерство обяви край на първа фаза от „операцията“ в Украйна и заяви, че ще се съсредоточи върху пълното „освобождаване“ на Донбас, предаде btv.

Защитниците на Киев от своя страна твърдят, че са предотвратили опитите за обсада на Херсон и дори са преминали в контранастъпление, отблъсквайки противника на 20-30, а в някои направления – и на около 70 км от столицата.

Продължава руският обстрел на основните украински населени места с крилати и квазибалистични ракети. Според оценки на американското разузнаване обаче този тип уж модерни руски боеприпаси демонстрират изненадващо високо ниво на откази – от порядъка на 60%. За последния месец атакуващата армия е изстреляла поне 1100 ракети, но не е ясно колко от тях действително са ударили своите цели и колко наистина са експлодирали.