Петков: С президента Байдън обсъдихме много важна тема (ВИДЕО)

311

Втори ден в Брюксел продължават срещите на европейските лидери. Там е и премиерът Кирил Петков. Днес акцентите в разговорите по време на срещите ще бъдат високите цени на електроенергията, както и прекратяването на руската газова зависимост

Евролидерите и Съединените щати се обединиха под общо становище, в което се изразява готовност да се предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да се предотвратят опити ограниченията, които са им наложени, да бъдат избегнати.

Вчера в заседанието на европейските лидери участва и американският президент Джо Байдън. Според него в момента най-важно е демокрациите по света да демонстрират единство.

„Имаше критики за някои от страните. България беше включена в списъка на страните, които подкрепят Украйна и президентът Зеленски ни благодари. По-важното за мен вчера беше, че с президентът Байдън обсъдихме много важна тема и това е как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите“, каза Кирил Петков.

Петков каза, че се е срещнал с Байдън след срещата и са говорили. „Аз дадох и примера с руски поток или „турски поток“, както го знаем в България. Факт е, че три милиарда бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на КАТ се намериха в къщи на г-жа Арнаудова. Така че точно това е инструментът – работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти, и го работиш през корупцията. Това се оказва, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да прави своите геополитически цели на целите Балканите. Много е важно сега за Западните Балкани да придвижваме в посока стабилност, защото вчера беше изразено опасение, че там има също доста силно влияние“, заяви още премиерът.

Огромната ни цел днес е да се фокусираме върху ценита на газа и на горивата. Много е важно да преговаряме с едни глас днес, за да ги свалим тези цени, защото те директно влияят на цените на тока, а чрез него на всички продукти, обясни Петков.