Българин в Лвовска област: Украинските войски вече контраатакуват около Киев

218

Нашият сънародник предаде, че руските войски унищожават супермаркети, като се предполага, че целта е да се предизвика продоволствена катастрофа

„Нощта в Киев премина доста спокойно. В Киев има тенденция към контраатакуване на украинските войски и малко по малко те превземат селцата“ Това сподели българинът Даниел Бенатов, който живее в Лвовска област, Украйна, пред Нова телевизия. Руската армия хаотично обстрелва града с мобилни установки „Град“.

По думите му се предполага, че руснаците унищожават супермаркети, за да причинят хранителна катастрофа, но засега няма недостиг на храна. „Киев има добра логистика, не е обкръжен. Няма проблеми с ток, топлина и храна. Има хора, които прекарват нощта в бомбоубежища или в метрото. Но има и хора, които се връщат в Киев от другите региони“, обясни той.

Нашият сънародник допълни още, че има три групи на държание в ЕС – абсолютни приятели на Украйна, каквато е и България, втората – с неутрално отношение и третата – според Зеленски, които спират процесите на помощта към Украйна – Унгария и Германия.

„Възможен е компромис само за неутралния статус на Украйна, но само със сериозни гаранции от САЩ, Великобритания, Турция и ЕС. От вчера вече всички бензиностанции работят без лимити. В Лвов се отварят ресторанти и кафенета, а хората се разхождат. Животът върви напред“, сподели Бенатов.

По публикацията работи: Пламена Сутева