Премиерът: Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации (ВИДЕО)

113

Премиерът Кирил Петков заяви, че България ще извика посланика си от Русия за консултации, като поясни, че обикновено, когато едната държава го направи, би трябвало другата страна да последва примера ѝ

„Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатична, остра и груба. Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас“. Това каза премиерът Кирил Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет.

„Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо“, допълни Петков.

„Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това“, заяви премиерът на България и допълни, че едва ли българското въоръжение ще промени войната.

„Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. Говорим Италия. Показваме една отвореност. От друга страна е много полезно за българската армия да има достъп до тези допълнителни помощи. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Не трябва да се разграничаваме”, подчерта премиерът.

Европейските лидери се събират на среща в Европейския съвет. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, както и темите за сигурността и отбраната, енергетиката. Лидерите ще обсъдят и варианти за подпомогне на Украйна.

Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. България ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. В срещата ще участва и американският държавен глава Джо Байдън.

Очаква се основна тема да бъде и решението на Русия държавите, обявени за „неприятелски“, да плащат за доставките на природен газ в рубли. Редица страни вече реагираха. Германия например заяви, че това противоречи на сключените договори.