Гешев преди ВСС: Прокуратурата се оказва единствената преграда между гражданите и беззаконието

128

Днес Висшият съдебен съвет обсъжда проект за вътрешни правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Едва след като станат ясни правилата, по които могат да бъдат отстранени предсрочно, ще започне дебатът „за“ и „против“ освобождаването на Иван Гешев

„Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията“, заяви Гешев преди началото на заседанието. „Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева толерантност към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона“, каза главният прокурор Иван Гешев преди ВСС.

Гешев коментира и изнесената информация за образуваното досъдебно производство срещу Асен Василев.

„Г-н Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна не се образуват досъдебни производства, това означава, че г-н Рашков ги е придобил по незаконен начин“.

„Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконнието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция“, каза още Гешев.

„Не бях разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, че искам разговор за закриването на спецсъда. Предложих разговор за теми, които те постоянно излагат – за правомощията на главния прокурор“

Именно отсъствието на такива правила стана причина за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Съдебните кадровици този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, смятат конституционалисти. Длъжни са, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Преди това обаче членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Защото на практика няма разписана процедура. Случаят е без прецедент.