Проф. Христова: Грипната вълна ще бъде възходяща още няколко седмици

98

След нулевата вълна от грип миналата година, сега се наблюдава не само активизирането на грип, но и на остри респираторни заболявания, обясни директорът на НЦЗПБ. Вълната ще бъде възходяща още няколко седмици, след което се очаква да се нормализира 

След поредната вълна на Covid, тази година се завърна и грипът. Беше обявена епидемия в Благоевград, забелязва се повишаване на заболеваемостта и в други области.

Обявиха епидемична обстановка в община Благоевград: Спират плановите операции

„Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, „Камбоджа“). Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове“, каза в студиото на „Денят започва“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Този щам протича типично като грип, но малко по-тежко, с повече хоспитализации, допълни тя. Типичното е бързо начало, с температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са сред най-засегнатите групи. Засичани са коинфекции между този грип и вируси, причиняващи остри респираторни заболявания.

„След нулевата вълна от грип миналата година, в момента имаме активизиране не само от грип, но и от остри респираторни заболявания. Половината от щамовете, които доказваме са от грип, половината са от остри респираторни заболявания“, каза проф. Христова.

Миналата година строгите противоепидемични мерки във връзка с ковид са допринесли за нулевата вълна от грип. Затова и грипната вълна в момента не е толкова силна в сравнение с предните години. Половината от случаите са за месец март, другата половина – през януари и февруари.

„Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване – в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра“, обясни тя.

Ситуацията с коронавируса в страната в момента е спокойна. Очаква се още намаляване на случаите, но това не означава да загърбваме предпазните мерки, подчерта вирусологът.

По публикацията работи: Мариела Анастасова