България

Надежда Нейнски: Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата

Бившият външен министър смята, че руският посланик у нас се държи по „безобразен начин за един посланик“ и показва неуважение към България. По думите на Нейнски поведението на руския посланик е провокация и цели дестабилизиране на правителството 

Бившият външен министър и настоящ посланик в Турция Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат поводи за обявяването на руския посланик у нас за персона нон грата.

„Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерство на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното МВнР. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по един наистина безобразен начин за един посланик”, заяви Нейнски в ефира на „Здравей, България“.

По думите ѝ руският посланик у нас показва неуважение към нашата държава. Според Нейнски тя провокира в поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

„Аз смятам, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата, но това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения – България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България – ние вече сме част от неприятелските държави за Русия”, смята дипломатът.

Според бившия външен министър, действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

„Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, подчерта Надежда Нейнски.

„Посланик Митрофанова е обигран дипломат и всичко е целенасочено изказване и целенасочена кампания към Българи”, смята Милен Керемедчиев.

„Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството”, допълни той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца