Набират учители-доброволци, които да учат украинците на български език

126

Инициативата е на преподавател в НАТФИЗ, тъй като много украинци, дошли у нас, имат желание да научат български език. Интересът към курсовете е голям и за момента има записани над 90 желаещи, но няма достатъчно преподаватели

Търсят се учители доброволци, които да преподават уроци по български език на украински бежанци. Инициативата е на преподавател от НАТФИЗ, а причината е желанието на много хора, дошли от Украйна да научат нашия език.

Само за 4 дни в безплатните курсове са се записали над 90 души, заяви в „Денят започва“ доц. д-р Валерия Кардашевска, инициатор на каузата. Курсистите ще бъдат разпределени в няколко групи в зависимост от възрастта и знанията им.

Интересът към безплатните курсове е голям и продължават да се обаждат хора, които искат да учат български език. Има обаче недостиг на преподаватели-доброволци.

„Украинците, които проявяват интерес към курсовете, имат огромно желание да се интегрират възможно най-бързо у нас. Така че всеки, който има желание да преподава български език, е добре дошъл. С огромно удоволствие ще го посрещнем, ще му помогнем да навлезе и да е полезен за тези хора, които имат нужда от помощ и подкрепа в тази ужасна ситуация, в която са попаднали.“ – каза доц. д-р Валерия Кардашевска.

Радосвета Боновска е учител по английски език в столично училище, но веднага се е присъединила към каузата.

„Аз съм преподавател, нищо че по друг език – по английски, но мисля, че опита ми като преподавател ще помогне тези хора по-лесно да възприемат българския език, който между другото никак не е лесен. Но има ли желание, трябва да намерим и начин“ – казва тя.

По публикацията работи: Мариела Анастасова