След авиокатастрофата в Китай: Няма нито един оцелял

173

Пътнически самолет със 132 души на борда се разби в небето над Китай, няма оцелели. Само 10% от авиокатастрофите се случват на такава височина по време на крайцерски полет

Според авиоекспертът Марио Бакалов инцидентът се е случил на необичайна височина – 9000 метра. „Само 10% от авиокатастрофите се случват на такава височина по време на крайцерски полет. Не е обявена авария. Самолетът е изгубил близо 30 000 фута височина за 2 минути, което означава, че е имал вертикален полет“, обясни той в „Твоят ден“. И допълни, че причините за инцидента ще се изяснят когато бъдат намерени двете черни кутии на самолета, които всъщност са оранжеви, съобщиха от Нова.

Пътнически самолет се разби в Китай

„Често целият процес на анализ отнема две години. В авиацията често има много фактори, които довеждат до фатален край“, разкри експертът. Сред причините може да са сблъсък с друго въздухоплавателно средство, форма тероризъм или експлозия, както и щети по структурата на самолета. „Някои от хората казваха, че в клипчетата не се вижда опашката на самолета. Това може да е резултат от силната вертикална скорост“, посочи Бакалов.

По думите му самолетът е бил на близо 7 години и не е „Боинг Макс“, известен с многото си авиокатастрофи. „Доколкото знаем този конкретен самолет не е имал технически проблеми. Преди да излети той минава през много проверки“, отбеляза експертът.

По публикацията работи: Станислава Гавазова