Проф. Владимир Милчев: Ситуацията в Запорожие е тревожна, всеки ден се чуват сирени

136

Деканът на Исторически факултет в Запорожкия университет разказа за ситуацията в Запорожие. Той обясни, че градът вече няколко пъти е бил цел на ракетни удари. Там има и много украинци, бягащи от други окупирани градове

Ситуацията в Запорожие е тревожна и всеки ден в града се чуват сирени, предупреждаващи за въздушни удари. Това разказа проф. Владимир Милчев, който е декан на Историческия факултет в Запорожкия университет.

„От началото на войната нашият град и покрайнините му вече четири пъти бяха цел на ракетните удари на агресорите. Засегнати бяха не само военни обекти, а и една от жп гарите, учебната сграда и две общежития на Запорожкия национален университет. Ударите бяха около 5 часа сутринта, все още нямаше хора на гарата”, сподели той в ефира на „Здравей, България“.

Проф. Милчев посочи, че в Запорожие има няколко хиляди бежанци от Мариупол и други окупирани градове като Бердянск, Мелитопол, Приморск. Хората биват настанявани в училища, детски градини и т.н.

„Всичко това са южните райони на Запорожката област, където е съсредоточена голяма част от българското население и те са временно окупирани”, уточни той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова