Въпреки заплахата от мини: Рибари отказват да спазват предупрежденията да не влизат в морето

115

Рибарите от Царево разказват, че и преди са намирали морски мини, оплетени в мрежите. В разгара на риболовния сезон, те отказват да спазват предупрежденията да не влизат навътре в морето, заради морските мини от Одеса

Причината е, че активният риболовен сезон е в разгара си, а уловът на калкан спира до броени дни. В момента риболовците са възпрепятствани от лошото време, но планират при по-добри метеорологични условия да подновят улова.

Рибари разказаха пред bTV, че и друг път са се натъквали на мини в морето и не се притесняват от последствията.

„Всъщност ние разрязваме мрежите, за да може да се освободим от мината и после по задължение информираме военноморските сили, които вече си свършат работата“, казаха рибарите.

През 2020 г. имаше открита мина в залива на Созопол, а през 2017 година имаше мина, открита на плаж „Корал“ и още два случая.

„В момента търсим информация за тези мини, защото е доста оскъдна и противоречива. Аз гледам украинска, руска и българска телевизия. По украинската телевизия показват миниране на плаж с 12-килограмови противотанкови мини, по руската показаха как се поставят 3-килограмови мини пред плажа, които са съвсем различен вид, а по нашите телевизии дават големите, които с по половин-един тон и с които сме се срещали вече. Тези големи мини са захванати за котвите с дебели вериги“, обясни рибар.

Друг заяви, че ако има голяма мина в морето, ще успеят да я видят, но малките трудно се забелязват.

По публикацията работи: Мариела Анастасова