Петков: България трябва да си гледа интересите. Шпионажът е недопустим

122

Това коментира премиерът по повод 10-имата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата. Премиерът заяви и това, че през септември може да тръгне азерски газ през интерконектора с Гърция

„Всички тръби са сложени. Надявам се, че ако се завърши в края на юни, през септември да върви азерски газ. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше толкова висока поради факта, че проектът не беше завършен”. Това каза премиерът Кирил Петков след инспекция на интерконектора с Гърция в Комотини.

„Не може да имаме шпиони от друга държава, които да работят срещу интересите на нашата. България трябва да си гледа интересите и ако някоя страна се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо“, заяви Петков във връзка с 10-имата руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата.

По думите му нито един от тях не е изгонен случайно. „За всички тези хора има доста конкретни данни и това, което виждаме, някой управлява тези хибридни атаки и тези координатори много пъти са точно тези шпиони“, допълни Петков.

На въпрос дали всички 10 руски дипломати, обявени за персона нон грата са напуснали страната ни, той заяви, че само при един от тях е имало забавяне.

„Тук въпроса не е да покажем някаква агресия. Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем никой да се меси във вътрешнополитическите ни и важни интереси на България“, каза още премиерът.

Запитан дали има някаква вероятност на този етап за българска военна помощ за Украйна, Петков посочи, че „ако България помогне на Украйна военно, това ще мине първо през парламента и ще бъде широко обсъждано“.