Олиото скочи над 8 лева за литър в Ямбол

343

Магазин в Ямбол предлага бутилка олио на цена над 8 лева за литър. Тази цена е непосилна за повечето клиенти, а наплив за продукта изобщо няма

В един от магазините в града единственото олио, което се предлага е от 8,40 лв. за литър, установи проверка на bTV след сигнал. Според собственика търговската печалба е само 15%, олиото идвало на висока цена. Той твърди, че спекула няма.

„Преди 2 седмици цената беше между 3 и 4 лв., а сега е двойна. Тази цена се определя основно от производителя, а той основно изкупува тон слънчоглед на цена около 2000 лева“, казва Павел Додов, собственик на търговска верига.

„Има война в Украйна, която е един от основните източници на суровина за Европа и това неминуемо се отразява на пазара. Очевидно българския пазар не произвежда такова количество суровина, което да покрие местното потребление“, казва Павел Додов.

Наплив за олио на тази цена няма.

„Хората не могат да си позволят олио на тази цена, но така или иначе човек трябва да си купи“, казва клиент.

Хората признават, че вече са се запасили с продукта на по-ниски цени. „Взех си три бутилки, за колкото време стигнат и после продължаваме на по-високата цена. Аз работя в момента за 40 лева на ден. Колко бутилки олио ще мога да си купя с тях?“, пита друг клиент.

Според Комисията за защита на потребителите проверките на магазините в Ямбол показвали разлика до два лева в цената на олио от една и съща марка.

По публикацията работи: Мариела Анастасова