България

Началникът на Щаба на ВМС обясни какви заплахи съществуват от морските мини в Черно море (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Искам да разсея страховете, че морските мини ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще започнат да ги ритат. Много малко вероятно е да има такива мини, но все пак има военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно“. Това каза на пресконференция началникът на Щаба на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

„На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено, че са забелязани морски мини в Северозападната, Западната и Югозападната част на Черно море, като в публикацията се твърди, че това са мини от типа МЯМ и ЯРМ и са поставени от украинските военноморски сили в началото на конфликта. Още в началото на конфликта беше обявена военна зона в Черно и Азовско море от паралела 41 градуса и 20 минути. В същия ден бяха обявени и известия до мореплавателите“, обясни контраадмирал Михайлов.

Кадър: „Нова Варна“

„Бяха взети всички мерки, за да може при евентуално откриване или съмнение за плаващи обекти, които биха представлявали опасност, да се реагира своевременно. Миналата седмица имахме такъв сигнал, че е забелязан предмет на 14 мили югоизточно от нос Галата. Изпратихме веднага кораб с водолазен екип, който да го обследва този обект. За щастие се каза откъснал се буй, а не мина“, каза още Кирил Михайлов.

Той обясни и како представляват предполагаемите мини и какви са разликите между отделните видове:

  • Малка котвена мина

Теглото на бойния заряд е 20 кг., диаметърът е 53 м. Тя се задейства от 3 галвано-ударни рога, така че няма батерия или нещо, което да се изтощи и да я направи негодна. Може да бъде опасна в продължение на много дълго време. Това е малка мина. Целта ѝ е да възпрепятства десантните кораби на противостоящата страна да подходят към бреговете.

Кадър: „Нова Варна“
  • Противодесантна котвена речна контактна мина

Това е съвсем малка мина с диаметър 27,5 см. Теглото на бойния заряд е 3 кг. Такива мини се поставят в плитководните райони, от порядъка на до 2/2,5 м. Те са предназначени да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала някаква сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността подобна мина, дори да се скъса от минрепа, да попадне навътре в морето. Ако има по-силно вълнение, то по-скоро ще ги изкара  на брега на морето, където са поставени, отколкото да попаднат в открито море.

Кадър: „Нова Варна“

Контраадмирал Кирил Михайлов обясни и че вълнението на морето, което през последните дни е около 2-3 бала, в открито море около 3-4. Такова състояние на вълнението на морето е малко вероятно да предизвика скъсване на минреповете на мините, така че те масово да почнат да плават в морето и да стане толкова опасно, че да трябва да плаване на зиг-заг между тях.

Кадър: „Нова Варна“

„Поради факта, че има поставени мини не може да бъде изключена възможността да има отделни мини, които по някакви причина са се откъснали от минрепа. Ако хипотетично една мина се е скъсала от минрепа, в района пред пристанищата Одеса или Черноморск, то влиянието е основно на течението“, каза още контраадмирал Михайлов.

„Искам да разсея страховете, че мините ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще започнат да си ги ритат. Много малко вероятно е да има такива мини, но все пак има военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно“, каза още началникът на Щаба на ВМС.

Кадър: „Нова Варна“

„От порядъка на 3 до 6 мини излизат годишно по плажовете. Това са стари исторически мини. Обезвреждането не е дейност, която да е чужда на ВМС“, допълни още контраадмирал Кирил Михайлов.

„За рибарските лодки е много малко вероятно мините да представляват опасност. Лодките са много маневрени и лесно могат да се отклонят, видимостта е добра и лесно може да се види, ако има мина. По-скоро е опасно за големите кораби. Мините плават, но по-голямата им част е потопена и особено нощно време е много трудно да се забележат от голям кораб“, стана ясно още на пресконференцията.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Мариела Анастасова

Скорошни постове

  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди 14 часа
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 14 часа
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 14 часа
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 14 часа
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 14 часа
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди 14 часа