Млад студент от Русия се обяви против войната: Потърси убежище в България

152

Млад мъж от Русия, носещ украинското знаме на гърба си, може да бъде забелязан от три седмици в София. Това е Александър Стоцки и той търси политическо убежище в България. 25-годишният студент обаче не е украинец, а руснак 

Пристигнал в страната ни с последния възможен полет от Москва за София, 25-годишният Алекс напуска родната Русия, защото е против войната. Студентът иска да протестира свободно срещу агресията, която страната му проявява към Украйна, и твърди, че не иска да бъде обект на руската пропаганда.

„Бях си вкъщи. В нашия апартамент в Москва, с майка ми и баща ми. Всичко започна през нощта. Беше 24 февруари. Ровех се в интернет и изведнъж ме побиха тръпки. Изтичах до спалнята на нашите и им казах: „Бомбардираме Харков!“ Майка ми ме попита: „Това истина ли е?“. Започнах да ровя още и да чета всичко, което успявах да намеря. И да, беше истина. Започнах да пиша на приятели в Украйна, да проверя как са. Някои от тях дори не ми отговориха, защото около тях бяха избухнали експлозии”, разказа пред Нова телевизия Александър за първия ден на войната.

„Беше ужасяващо – те го нарекоха военна операция. Думата война е забранена за Русия и за тях това не е война. Ако пуснете телевизора, картината, която ще видите, няма нищо общо с действителността. Няма нищо общо с Украйна. Русия обяви война на Украйна, бие се с народна ѝ, а дори не го казва на своя. Тази война е лудост. Всичко това се случва само по желание на Путин“, казва още Алекснадър.

И така, уплашен за приятелите си, уплашен за семейството си, но най-вече за себе си, Алекс решава да напусне Русия още на следващия ден. България избрал, тъй като наскоро бил на почивка у нас и визата му все още била валидна.

По публикацията работи: Мариела Анастасова