Имунолог: Възможна е нова вълна на епидемията от Covid-19 у нас

97

Несъмнено данните показват, че случаите на коронавирус у нас намаляват. Това е безспорно, но предупрежденията на СЗО категорично казват, че почва ново увеличение на случаите в западните страна. Това обясни имунологът и алергологът акад. Богдан Петрунов.

„С едно проучване на около 15 млн. души в света, категорично е доказано, че от имунизираните само 1% могат да боледуват повторно, докато от неимунизираните, които са изкарали вируса – около 9%. А за тези, които изобщо не са го преболедували – никой не може да каже колко процента“, каза още акад. Петрунов в студиото на „Здравей, България“.

„Аз мисля, че може да дойде нова вълна на епидемията от COVID-19. Трудно е да се прогнозира отсега за наесен, но мисля, че е възможно“, заяви още имунологът.

По думите на имунолога децата боледуват наравно с възрастните от вируса.

„Според проучване на Центъра за контрол на заболяванията на Съединените щати, 1/3 от починалите деца в САЩ са починали от варианта Омикрон”, каза експертът.

„В много европейски страни започват да имунизират и с четвърта доза, тоест втора бустерна. Във Франция всички над 65 години и всички в рискови състояния – с диабет, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания, са поканени да отидат за четвърта доза на ваксината срещу Covid около 5-6 месеца след предходната“, допълни акад. Петрунов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова