Социалният министър: Да дадем време на бежанците да се ориентират, нека не ги шокираме с работа

122

Службите на социалното министерство са подготвени да съдействат на бежанците от Украйна за намиране на работа, обясни министър Гьоков, но допълни, че „не бива да ги шокираме още от началото“. Той призова да им се даде време да се ориентират дали искат да останат в България

„Трябва да дадем малко време и шанс на бежанците от Украйна да се ориентират дали искат да останат в България, да не ги шокираме и караме още отначало да работят“, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти, след като се запозна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на ГКПП „Дунав мост“.

„Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат с какъв статут желаят да пребивават, за да можем да им предложим най-адекватните мерки за подкрепа“, убеден е той.

Служителите на местното бюро по труда вече трета седмица консултират украинските граждани за възможностите да започнат работа у нас. Важна стъпка от тяхната дейност е съставянето на профил на всеки желаещ да започне работа, пише Bulgaria ON Air.

Това се случва чрез попълване на анкета, в която се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа. Профилите ще бъдат предлагани на работодатели в България, които имат необходимост от работна ръка, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

„Службите на Министерството на труда и социалната политика са подготвени да съдействат, като веднага след попълването на документацията се търси и подходящо работно място“, отбеляза Гьоков.

Той уточни, че информационната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава възможност работното място да се съобрази с населеното място, към което украинските граждани искат да се насочат.

„Работодателите в България традиционно търсят работници в ИТ сектора. Търсят се още специалисти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи“, подчерта социалният министър.

Гьоков припомни, че от 1 април минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лв. и добави, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по обективни икономически показатели.

По публикацията работи: Мариела Анастасова