Българин за земетресение в Япония: Ако беше само един трус, щеше да е много по-страшно

137

Българин, живеещ в Япония, разказа за мощното земетресение, което разтърси страната вчера. 4 са жертвите на труса, а над 100 души са ранени при земетресението от 7,3 по Рихтер

Беше издадено и предупреждение за цунами, което днес бе отменено. Как се справят хората от засегнатите райони. Какви действия предприемат институциите. Ще видим събитията през очите на един българин в Япония – Стенли Танака. Той е на 50 години, преводач, директор и собственик на частно училище за чужди езици. Има две деца. Дъщеря му е на 25 и печели Мис Юнивърс Точиги, явява се на Мис Япония през 2019 г. Синът му е на 23 г. и е фитнес инструктор.

Той е на около 200 км от епицентъра, но е усетил силно труса.

„Първото земетресение беше иницииращо, а второто – по-силното. Ако обаче трусът беше един, щеше да е много по-страшно. Имаше много съборени неща. Земетресението се е усетило на 1800 км от епицентъра“, заяви той е ефира на „Нова телевизия“.

По думите му над 2 млн. домакинства са останали без ток заради труса, но повредите почти навсякъде са отстранени. „На магистрала имаше 100-километрова отсечка с пукнатини, която беше отворена 15-16 часа след земетресението. Имало е пропадания на места с около 20-30 сантиметра“, разкри Танака. И допълни, че 20-30 секунди преди земетресение се включва система за предупреждение. Вече няма опасност от цунами.

По публикацията работи: Мариела Анастасова