Медведев може да не бъде допуснат до „Уимбълдън“

49

Водачът в световната ранглиста Даниил Медведев може да се окаже пред опасност да не бъде допуснат до „Уимбълдън“. За подобна възможност загатна британският министър на спорта Найджъл Хъдълстоун, според когото спортистите от Русия, искащи да участват в състезания в страната, трябва да заявят ясно, че не подкрепят руския президент Владимир Путин.

Почти всички международни спортни федерации въведоха строги ограничения за Русия и Беларус заради войната в Украйна. Въпреки това професионалните тенисисти от Русия и Беларус получиха зелена светлина да продължат да се състезават, но под неутрален флаг.

Хъдълстоун заяви, че с организаторите на „Уимбълдън“ вече се обсъжда как да се действа за турнира, започващ на 27 юни. Министърът каза, че „никой, развяващ знамето на Русия, няма да бъде допуснат“ да играе в надпреварата от Големия шлем.“Разговаряме с различни спортове по темата и за това какъв трябва да е отговорът. Мисля, че трябва да отидем по-далеч и да имаме гаранции, че те (спортистите) не са поддръжници на Владимир Путин“, каза Хъдълстоун.

Според директора на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън спортистите в индивидуални спортове не трябва да бъдат наказвани заради „решения на авторитарно управление“, съобщиха от Дневник.

„Никога не знаете какво може да донесе бъдещето. Но мога да заявя, че никога не сме забранявали на спортисти да участват в наши турнири заради политически позиции, които техните лидери могат да заемат“, каза той пред Би Би Си.

В момента погледите са насочени към водещите играчи в тениса. Медведев стана първият тенисист извън голямата четворка (Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри) от 2004 г. насам, който се изкачи на върха в световната ранглиста. В десетката е и друг руснак – Андрей Рубльов (№7).

Медведев заяви преди дни, че иска да играе тенис и да рекламира спорта, както и да има мир по света.Състезателите от Русия и Беларус са поставени под голямо напрежение. Виктория Азаренка привлече вниманието в мача си с Елена Рибакина от Казахстан на Индиън Уелс, където в средата на втория сет се разплака и ѝ трябваха няколко минути, за да се успокои, преди да продължи. Впоследствие носителката на две титли от Australian Open отпадна от надпреварата.

Във вторник Хъдълстоун каза също, че футболът може прекрасно да се справи и без руските инвестиции в него. Думите му дойдоха в контекста на трудното положение в „Челси“ след ограниченията на собственика на клуба Роман Абрамович.

По публикацията работи: Станислава Гавазова