Ученици в наш град протестираха срещу уволнението на своя учителка (ВИДЕО)

Протестът е изцяло организиран от учениците, събрали са се повече от 50 човека. Протестът се е провел пред сградата на училището, а след това е продължил и пред дирекцията. Скандирало се е силно за това да върнат госпожата отново на работа, съобщи за „Нова Варна“ ученичка от гимназията.

Съмнения за несправедливо уволнена учителка след публикация във фейсбук

На въпроса „Защо и какво провокира уволнението от страна на управата на училището?“ отговори пред „Нова Варна“ учителката Цветелина Илиева:

„Това е въпрос, който вече 4-ти ден си задавам, и не мога да си отговоря. Тази подкрепа и съпричастност говори, че си върша работата, за която съм назначена. Учениците ми да могат да мислят, да отстояват позициите си и да вървят напред. Не мога да отговоря на въпроса, защото аз не вярвам в това, което ми беше казано, а именно, че не се справям със задълженията си. За мен причините са няколко. Една от причините би могла да бъде този пост във Facebook страницата ми. Предполагам, че има и други скрити причини. Но факт е, че без предупреждение, без всякакъв намек дори, без предварителен разговор с мен, за да бъде уточнен някакъв проблем, аз бях освободена.“

„Аз не вярвам, че ще бъда върната на работа. Ако ръководството реши да ме върне на работа, бих се върнала единствено заради децата. Тъй като очевидно не съм добре дошла в това училище“, допълни тя.

Госпожа Илиева е била учител по „Кулинарни техники и технологии“ в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в град Варна, но след освобождението й тя уточнява, че:

„Искам да се знае, че много уважавам директора на училището г-жа Япаджиева и за мен беше изключително странно. Видяла съм нейния начин на работа, тя е професионалист и държи на точността в отношенията си с хората. Това е нещо, което мен ме озадачи, като начин на освобождаване.“

„Няма как да скрия, че съм поласкана, че съм трогната от подкрепата на децата. Но ме радва, че тези деца са достойни и могат да изразяват себе си, могат да участват дейно в случващото се около тях (в държавата им, в града им, в училището им). Деца, чиито родители уважават тяхното мнение и държат на него, деца, които могат да мислят“, каза учителката пред „Нова Варна“.

„Аз смятам, че учителят далеч не би трябвало да бъде възприеман просто като човек, който влиза в класната стая и изпява един материал и приключва с това като обучение. Смятам, че комуникацията с учениците би следвало да продължава в междучасията, във ваканциите и т.н. За да имат тази възможност да комуникират с възрастни хора, които имат различен опит, различна гледна точка от тази на техните родители, дори и тя да бъде в някакъв разрез с приетите норми. Аз съм открит човек, който не се страхува да изразява мнение, дори и то да излиза от начертаните коловози. Така че определено съм горда с учениците си“, заключи тя.