Румъния посрещна над 400 000 украински бежанци: Колко пари ще дава държавата на човек?

400 000 души, избягали от войната в Украйна, останаха в Румъния. Очаква се през следващите дни броят на бежанците да надхвърли половин милион души. Много от тях са настанени от румънци в домовете си. Правителството установява механизма за уреждане на разходите им за храна.

С извънредна наредба правителството установи, че „физически лица, приемащи чужди граждани или лица без гражданство в специални ситуации, идващи от района на въоръжения конфликт в Украйна, се възползват от уреждането на разходите за храна в размер на 20 леи/ 8 лева на ден на човек “, съобщават от libertatea.ro.

Министерството на вътрешните работи публикува днес проект на правителствено решение , с което се определя как ще се уреждат тези разходи. Парите трябва да бъдат получени в рамките на 16 дни от Физическите лица, приемащи бежанци, трябва да подават в кметството в рамките на първите 3 работни дни на всеки месец заявление, в което да посочат броя на настанените лица, тяхното име и фамилия, населените места, от които декларират произхода си и срока на предходното месец, за който се изисква възстановяване на разходите за храна. Заявлението ще бъде придружено копие от личната карта на лицето, което иска връщането, но също така и документи, удостоверяващи правото му да използва къщата, в която приема бежанци от Украйна. Кметствата, чрез социални служби и/или местна полиция, могат да извършват проверки, за да проверят дали информацията е реална или не. След това данните се централизират и се изпращат в рамките на 3 работни дни до окръжния инспекторат за извънредни ситуации, който превежда парите по сметките на кметствата, в следващите 10 работни дни.

Оттук нататък парите трябва да стигнат до тези, които са поискали възстановяване на разходите в рамките на 3 работни дни. Най-вероятно първите изявления ще бъдат направени от следващия месец, тъй като проектът за ОС е в процедура за одобрение до 25 март 2022 г.

Колко плаща държавата за други квартири Съгласно GEO 20/2022 , за бежанци от Украйна, настанени в общежитията на държавни и частни училища и университети? Румънската държава плаща 50 леи/ 20 лева на човек на ден за настаняване и 20 леи/ 8 лева на човек на ден за храна за период до до 90 дни. В местата за бежанци, установени от окръжните комитети и този на община Букурещ за извънредни ситуации, разходите, свързани с настаняването, могат да възлизат на 100 леи/ 40 лева на ден на човек, е посочено в GD 315/2020 . Ако двама или повече лица са настанени в единична стая, максималната стойност на настаняването за тази стая не може да надвишава сумата от 230 леи/ 90 лева на ден.

Също така публичните институции или власти, както и публични или частни икономически оператори, приемащи бежанци, могат да плащат 50 леи/ 20 лева на ден на човек, представляващи разходи за комунални услуги и тези, необходими за поддръжката на пространството.

По превода работи: Станислава Гавазова