Цял град в Украйна е заличен

1709

Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко заяви в ефира на украинския телевизионен канал „Прямий“, че град Волноваха на практика вече не съществува. Според него повечето от хората са напуснали, а инфраструктурата е напълно разрушена.

„Като цяло Волноваха с нейната инфраструктура като град вече не съществува“, казва Кириленко, предава news.bg.

За самата територия обаче продължават да се водят боеве, тъй като тя е стратегически важна в посока към Донецк. Украинските медии съобщиха още по обяд, че в самият град не са останали почти никакви хора, а боевете са изнесени в неговите покрайнини.

„Водят се боеве за територията, за да не допуснат врага и да му попречат да затвори пръстена и да постигне тактическите и стратегическите си цели“, обясни Кириленко.

Преди 24 февруари в района на Волноваха са живели 100 000 души, по-голямата част от населението вече е евакуирано.

Критично остава положението в Мариупол, където 400 000 души са под обсада, без храна, вода и топлина. Комисарят по правата на човека на Върховната рада Людмила Денисова съобщи за 1582 загинали.

Автобуси за евакуация на цивилни, както и хуманитарен товар, са тръгнали от Запорожие за Мариупол. В града, който е блокиран от 13 дни, се изпратиха 90 тона храни и лекарства. Духовници от Православната църква са поели инициативата лично да придружат хуманитарния товар. Отново обаче съобщено, че евакуацията и хуманитарният коридор са провалени.

Проблеми с предоставянето на електронни съобщителни услуги се наблюдават в районите на интензивни бойни действия – в Мелитопол, Буча, Ирпин, Ворзел и Гостомел.

Временно липсват интернет услуги в Луганска, Черниговска и Сумска област поради последиците от военните действия. Извършват се ремонтни дейности.