Какво да сложим на празничната трапеза на Тодоровден (РЕЦЕПТА)

191

Днес е Тодоровден. Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Но какво трябва да сложим задължително на празничната трапеза?

Обредната трапеза е с постни ястия: пита с мая; леща; чорба от гъби.  На този ден се вари царевица и жито, към тях се прибавя леща, боб, семена от коноп и др. и тази смес се дава на конете. Във всяка къща, за конско здраве, се меси обреден хляб – колак (боговица, турта, блага пита) – най-често с формата на конска подкова или конче, върху който се слага скилидки чесън, орехови ядки, сол, пише vkusi.me.

От обредния хляб се разнася по съседните къщи, за да могат жените да раждат лесно. В с. Тодьовци, Еленско, на тоя ден пукат бакла за здраве на конете, за да не ловят гутуран, а в Габровско излизат да орат за берекет.

Ето една идея за празника: около 200-300 г пресни гъби (консервираните също са вариант, ако използвате сушени, добре е предварително да ги накиснете за няколко часа в студена вода) се измиват добре, нарязват се ситно и заедно с около 100 мл олио и сол на вкус се варят на слаб огън. След като омекнат, се добавя студена вода с размито в нея около 30-40 г брашно. Варят се още 10-12 минути.

По желание, след брашното, може да се добави малко чубрица за хубав “селски“ аромат. Когато сервирате чорбата, не забравяйте да сложите на масата няколко люти чушлета – пуканата консервирана шипка ще придаде още повече автентичност на трапезата. Да ви е сладко!