Руските удари по Украйна продължават: Четири силни експлозии е имало тази нощ

100

Москва обяви, че днес в 9 часа българско време, огънят ще бъде прекратен в няколко града, за да може да се евакуира цивилното население

Продължават руските удари по редица украински градове. Пратеник на Би Би Си в Одеса съобщи, че малко преди полунощ са били чути четири силни експлозии. По-късно станало ясно, че украинската отбранителна система сваля руски ракети, които са били изстреляни от разположени близо до бреговете военни кораби. Досега официално няма десант на територията на крайбрежния град.

„Русия твърди, че винаги когато е бил обявен коридор за мирното население, тя е спирала огъня. Не така обаче стоят нещата според нея от украинска страна. Според Москва, Украйна сама обстрелвала своите граждани”, каза международният редактор Любомир Бояджиев.

Междувременно, Москва обяви снощи, че ще въведе прекратяване на огъня по места в няколко украински града от 09.00 ч. българско време, за да позволи евакуацията на цивилни, идващи от Киев, Суми, Харков, Чернигов и Мариупол. Досегашните хуманитарни коридори се провалиха, като и двете страни се обвиняваха взаимно за това. Русия излезе с нов вариант – обяви едностранно шест маршрута за евакуация. Украйна обаче отказа, тъй като тези коридори водят в Беларус и Русия.

Без резултат завърши и поредният кръг от преговори между Москва и Киев. Двете делегации са се договорили да се срещнат за нов кръг днес.

По публикацията работи: Мариела Анастасова