Шаламанов: Мир в Украйна може да се постигне, само ако под него стои подписът на Володимир Зеленски

153

При третия кръг на преговорите между Русия и Украйна, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, очаква да се стигне до прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски  

„Мир в Украйна може да се постигне само, ако под него стои подписа на украинския президент Владимир Зеленски“. Това каза в ефира на „Твоят ден“ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Очаквам при третия кръг от преговори да се стигне до решение за прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Това ще даде път за политически преговори между двамата лидери“, обясни той.

Според Шаламанов като част от ЕС България трябва да се включи с всичко възможно, за да подкрепи във военно отношение зашитата и свободата на Европа.

„Инициативата за решаване на конфликта е на ЕС и ние като част от него трябва да участваме. ЕС е и този, който ще възстанови развитието след конфликта“, каза още бившият министър.

Велизар Шаламанов коментира и назначаването на новия военен министър.

„Подкрепям премиера който спря опитите за дестабилизация на България. Подкрепя и избора на Заков. Опитът му в НАТО и Брюксел ще е много ценен за страната ни. България трябва бързо да дефинира своята уникална роля като член на ЕС и НАТО за разрешаването на украинската криза и цялостното развитие на системата за сигурност“, уточни той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова