Кристиан Вигенин: БСП е готова да плати политическата цена

167

„Много е важно как правителството, но и изобщо цялата политическа класа, подхожда в тази ситуация. Аз съм притеснен от разделението в българското общество. Един народ, който е разделен, е слаб. В условия на криза в никакъв случай не бива да се насърчава допълнително това разделение.“ Така описа актуалната обстановка от войната в Украйна заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин.

„В такава ситуация, която е драматична за целия свят, да се търсят политически дивиденти, да се правят опити безотговорно да се играе с чувствата и емоциите на хората, бих го нарекъл политическо мародерство“, категоричен бе той и допълни: „Трябва да се опитаме да стъпим на здрава почва, да успокоим максимално българското общество и да дефинираме по-ясно кое е доброто за България или как да избегнем рисковете. Да се опитаме да преведем заедно България през тази безпрецедентна криза“, зави той, съобщават от партията.

Вигенин потвърди, че в тази ситуация управляващата коалицията е стабилна. „Особено за БСП се налага да бъдат вземани трудни решения, но да оставим България без правителство и парламент в тази ситуация, би било изключително безотговорно. Ние сме готови да платим политическа цена, но България да стои стабилно в тази ситуация“, категоричен бе социалистът.
„Ще трябва да стоим стабилно в Европейския съюз, да търсим подкрепа от институциите за гарантирането на бежанците от войната, да ускорим усилията по Плана за възстановяване и устойчивост, защото там има реални средства, които да ни помогнат“, каза още той.
„Надявам си нищо по-страшно да не се случи, но виждате, че войната продължава, увеличават се жертвите сред цивилното население“, заяви Вигенин и добави: „Очакваме преговорите да продължат между украинската и руската страна за спиране на военните действия“, коментира той като допълни, че светът полага усилия тази война да спре.
„Колкото по-дълго продължава тази война, толкова по-трудно след това светът ще се възстанови. Тепърва ще започнат да се усещат ефектите на това, което се случва в момента и в икономиката, и в световната политика“, заяви Вигенин като по думите му вече виждаме първия ефект – милионите, които бягат от Украйна и една част от тях търсят спасение в България. „Разбира се, ние ще направим каквото е необходимо, за да се чувстват добре дошли тези хора тук“, потвърди Кристиан Вигенин.