Утре отбелязваме празникът Сирни Заговезни. В различните краища на страната, той е наричан по различен начин.
Известен е и като Прошка, Сирница, Сирни поклади, Неделя сиропустна и други. Празнува се в цяла България и се отбелязва винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.
Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината – Великият пост, и е последният ден, в който може да се ядат блажни храни. В народната традиция празникът бележи и границата между зимата и пролетта – времето на възраждането на природата и живота.
На трапезата на Сирни заговезни присъстват основно млечни продукти и яйца, тъй като това е последният ден, в който те могат да се консумират преди края на поста и Великден. Традиционно, на масата се слагат обикновени, но обичани от всички храни, като:
баница със сирене, варени яйца, кисело мляко, масло, сирене, халва с ядки, хляб или погача, печени ябълки.
Месо не се яде, тъй като то се консумира за последно в предната неделя на Месни заговезни.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment