Изпълнителният директор на БМФ с коментар за блокирания кораб в Украйна: Застрашен ли е българският екипаж?

Българският екипаж, който е блокиран на нашия кораб Рожен, на пристанище Чорноморск в Украйна има 17 члена екипаж и е изпълнявал работата си да товари зърно от Украйна за друга дестинация, това каза изпълнителеният директор на Параходство „Български морски флот“ Алексанър Калчев за „Нова Варна“.

„Корабът е влязъл в пристанището на 22 февруари преди събитията, които никой не очакваше. Той не може да излезе в момента, защото всички пристанища на Украйна са приведени под най-високо ниво на сигурност, тоест са физически затворени и няма трафик в тях. Отплаването на кораба би представлявало риск, защото териториалните води на Украйна не се контролират от тях, а от Русия. И не е безопасно да се плава“, обясни Калчев.

Български кораб е блокиран в Украйна

„Най-безопасният вариант е екипажът да стои на борда на кораба, тъй като бордът на кораба е територия на държава, която не участва във въпросния конфликт. И двете държави познават международното право и са наясно, че ако засегнат корабът и екипажът, то това ще е агресия срещу флага на този кораб. Насоките и съветите, които ни дават и получаваме от Международния федерация на транспортните работници (ITF), са екипажите да се задържат на борда на кораба, защото това се смята за най-безопасното място. Летищата са неоперативни. Ако стъпят на суша, ще трябва да минат 200 километра, които са с много високо ниво на опасност. Ние сме повдигнали нивото на сигурност, информирали сме малтийската администрация, тъй като корабът е под малтийски флаг, и сме поискали съдействие от тяхна страна и коридор, в който при първи удобен случай корабът да бъде изведен. Към момента на пристанище Чорноморск не са се водили военни действия и е спокойно. За много кратко време са чули изстрели и са се виждали пушеци от Одеса в първия ден на атаката, но от тогава няма нищо“, допълни изпълнителният директор.

„Шансът да се случи нещо, което да ги застраши, е малък. Все пак сме в чужда държава и трябва да се съобразяваме с установения ред там. Всяко едно действие и опит за самоволни начинания, които ние си мислим, че биха били в полза на екипажа, могат да бъдат разчетени по погрешен начин и да са контрапродуктивни и да поставим хората в риск“, заключи Алексанър Калчев в интервю за „Нова Варна“.