Наш хотелиер: Украинци търсиха подслон и аз се отзовах. Престоят им ще бъде изцяло за моя сметка

В курорта „Св. св. Константин и Елена“ собственикът на хотел „Амфора“ Георги Цветков приюти украински граждани за своя сметка. Той разказа цялата история за „Нова Варна“:


„Един приятел от Пловдив ми звънна и ме попита дали може да даде телефона ми на група украинци, които искат да отседнат във Варна, бягайки от Одеса. Хората се свързаха с мен и аз ги посрещнах. Те търсиха подслон и аз се отзовах. Пристигнаха 3 жени, 2 малки деца и един младеж на 26-ти късно вечерта. Престоят им ще бъде изцяло за моя сметка. Могат да останат колкото е необходимо.“

Собственикът на хотела допълни:

„Аз много мога да направя за тях, но те не искат помощ. Не молят за нищо. Това много ме впечатли. Пристигнаха едни 40-килограмови жени, като жена е карала колата от Одеса до Варна, те са с автомобил. Видели са коридор, в който могат да тръгнат, взели са две чанти багаж, децата, съседката и тръгват. Избират Варна като един познат за тях морски град. Това се е случило, наистина е много потресаващо, но не молят за никаква помощ. Аз им предложих много варианти, но те ми отговарят, че са много благодарни, че просто съм ги посрещнал. Още с пристигането си те пожелаха да си заплатят нощувките, но това просто няма как да се случи. Не мога въобще да си помисля вариант, в който бедстващи хора да си плащат. Това е в разрез с моя морал. Много е важно хората да знаят, че помощта няма етикет и цена. Това е помощ и просто се дава безусловно“.

„В никакъв случай не са сломени, а напротив много са духовити, смели и борбени. Разказаха за военното време в Украйна и страха, който изпитват хората там. Проблемът е, че много трудно пътуват. По 4-5 часа не могат да минат границата. Това са десетки хиляди хора, които искат да преминат и не става толкова бързо, особено с автомобил. Макар че проблемът е придвижването между градовете в Украйна и чак тогава придвижването през границата. Границата ще я преминеш, но трудното е да стигнеш до самата граница. По пътя дотам има барикади, препятствия, стрелби, ракети, които забавят придвижването им. Нямат коридор, в който да се придвижат от един в друг град. И това е най-сериозният им проблем“, заяви Георги Цветков за „Нова Варна“.

„Друг сериозен проблем, за който споменават гостите на хотела е, че не се знае кой е свой и кой е чужд. Имат вътрешни организации, с които да се разпознават – ленти, които си слагат на ръцете. Война е! Въпрос на оцеляване, физическо, истинско оцеляване“, каза още хотелиерът.

„Украинците са добре, но времето във Варна се влоши и ще им е доста скучно. Но ще измислим някакъв вариант, в който да си изкарат добре“, завърши той.

По публикацията работи: Станислава Гавазова