С указ на Зеленски се създаде Щаб на върховния главнокомандващ

288

От  вчера по заповед на президентът на Украйна Володимир Зеленски се създаде Щаб на върховния главнокомандващ. 

Председател на Щаба на върховния главнокомандващ е президентът и върховен главнокомандващ Володимир Зеленски, координатор е Олексий Данилов.

Щабът се създава „във връзка с въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, която застрашава нейната държавна независимост и териториална цялост, за осигуряване на стратегическо ръководство на Въоръжените сили на Украйна, другите военни формирования и правоохранителните органи“, се посочва в документа.

С указа се прекратява дейността на военния кабинет към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Работен орган на Щаба на върховния главнокомандващ е Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Новият щаб включва още премиера Денис Шмигал, външния министър Дмитро Кулеба, вътрешния – Денис Монастирски, главнокомандващия въоръжените сили Валерий Залужни, шефа на президентския офис Андрий Ермак, Иван Баканов – шефа на украинската Служба за сигурност, командващия силите за специални операции Григорий Галаган, командващия силите за териториална отбрана Юрий Галушкин, началника на граничната служба Сергий Дейнеко и др.