Ивайло Мирчев, „Да, България“: За Путин е все едно дали ще нападне Одеса или Варна

205

Депутата от „Да България“ Мирчев изрази острото си мнение към войната в Украйна и евентуална опасност за България.

“Само в България от НАТО-вските страни в Европа няма батальонна бойна група на Алианса. Не само трябва да има такава, а като една от най-слабите армии в НАТО, ние трябва сами да я поискаме и да има максимално много съюзници тук. Защото дали ще направи десант в Одеса, или във Варна, за Путин голяма разлика няма.” Това каза народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев в ефира на Нова телевизия от кулоарите на парламента преди началото на днешното редовно заседание на Народното събрание.

Мирчев напомни, преди година никой не е очаквал да има пълномащабна военна атака срещу Украйна. И ако сега си казваме, че няма никаква военна опасност, не знаем как ще бъде след една година, затова трябва да сме подготвени. “Когато армията ни не е достатъчно подготвена, когато няма достатъчно хора в нея, когато няма достатъчно техника, ние сме длъжни да се обърнем към НАТО, на който сме член”, категоричен е депутатът.

Като непосредствени заплахи за страната от войната в Украйна депутатът от “Демократична България” открои евентуални бежанска вълна и енергийна криза. Газовата гръцка връзка с Гърция трябва да е готова до 1 юли и дотогава, по думите му, има голяма опасност от недостиг на природен газ. Може да има и недостиг на горива при прекъсване на доставките на руски петрол, тъй като рафинерията в Бургас работи основно с такъв.