Радев с извънредно изявление след срещата на Б9

761

Президентът Румен Радев даде изявление след Срещата на високо равнище във формат Б9.

„Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя трудно ще спечели мира. С агресия можеш да спечелиш войната, но не и мира. Трябва да направим всичко възможно да се възстанови мирът, политическите отношения и да мислим за по-бързо възстановяване на нашия регион“, заяви президентът Румен Радев след Срещата на високо равнище във формат Б9.

„Санкциите за руската държава се взеха с консенсус. Те никак не са леки. Техният ефект ще се усети стечението на времето и той ще бъде сериозен. Ние трябва да си даваме сметка, че тази криза ще има влияние върху нашия икономически и социален живот. Тази нестабилност от Украйна ще има дългосрочни последици. Затова трябва да положим максимални усилия този конфликт да бъде разрешен“, каза Радев.

„Българското правителство ще предприеме мерки, както преди години, когато в наши военни болници и профилактични рехабилитационни центрове се лекуваха ранени украински войници“, каза той.

По думите му към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България.

„Средата за сигурност в Европа може да се промени много бързо. Нестабилността, в която се въвлече нашият район, ще има дългосрочни последствия“, категоричен е президентът.