МВнР: Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България

319
Кадър: Facebook

От външното министерство дадоха повече информация за евакуацията на наши съграждани от Украйна

Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България.

„Току-що получихме списък с неща, от които те имат спешна нужда. В него влизат питейна вода, детски дрехи и други. Предадохме го на компетентните институции, за да видим с какво можем да окажем помощ“. Това заяви  заместник-министър Ирена Димитрова на извънреден брифинг в МВнР.

„363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. Всеки момент около 130 души ще тръгнат от Одеса към България“, заяви тя.

В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя уточни, че в близост до сградата няма стратегически обекти и не се очакват ракетни заплахи.

„Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, след като окаже съдействие на гражданите, които имат нужда”, подчерта зам.-министърът.

Относно евакуацията тя заяви, че се работи с тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, за да се осигури бърз и безпрепятствен достъп. „Информирали сме тези посолства през кои точки смятаме да се премине с българските автобуси с наши граждани, за да имаме съдействие при необходимост”.

„Още преди 3 седмици посъветвахме българските граждани да напуснат Украйна със собствени средства – тогава имаше още и полети. За съжаление, не бяхме чути. Сега се надяваме, че всеки момент ще имаме автобуси, които ще тръгнат към България. В тях има около 130 души. Отделно имаме 4 автобуса, които са близо до границата с Украйна и пътуват към Киев”, посочи и Антон Марков.

„Остро осъждаме крайно агресивните руски военни действия срещу Украйна и оказваното съдействие от Беларус. Това е грубо погазване на международното право и считаме това за акт на агресия срещу независима държава”, подчерта Димитрова.

Тя отбеляза, че в знак на солидарност с Украйна довечера сградата на МВнР ще бъде оцветена в цветовете на знамето на страната. Това ще се случи в 19.00 ч.